Normal_debat_kinderen_basisschool__screenshot_

250 basisschoolleerlingen uit het hele land gaan op zaterdag 8 april debatteren tijdens de 11e editie van het Madurodam Basisschool Debattoernooi in Den Haag. In de finalejury neemt erejurylid Sosha Duysker van Het Klokhuis plaats. De winnaar mag een jaar lang pronken met de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Dit meldt het Nederlands Debat Instituut.

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ‘’Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van’’.
 
Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. Van Grieken: ‘’de stellingen sluiten aan bij interesses en belevingswereld van deze leeftijdsgroep en tegelijkertijd ook bij de actualiteit. Daarbij worden de leerlingen geprikkeld om hun argumenten actief en creatief te brengen.’’ De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgt ook nog een verrassingsstelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de kinderombudsman, risico nemen en open landsgrenzen.
 
De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens drie debatrondes en worden beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door de Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalt in die drie debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienen om in het finaledebat te staan. Aan het debattoernooi doen 38 teams mee; elke debatronde vinden er tegelijkertijd in de lokalen 19 debatten plaats.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids