Normal_kaars__lichtje__lampje

Een 14-jarige leerlinge van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede is dit weekend overleden na een besmetting met meningokokken. De GGD heeft via een brief haar klasgenoten van havo 2 en andere leerlingen van de school op de hoogte gesteld van de reden van haar overlijden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De infectieziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, wat ernstige complicaties kan veroorzaken zoals een handicap of overlijden. De ziekte wordt via hoesten, niezen en zoenen overgedragen, hoewel de kans daarop volgens de GGD uiterst klein is. Het is nog onduidelijk om welk type meningokokken het precies gaat. 
 
De school heeft de GGD een brief laten opstellen omdat een aantal ouders nog met vraagtekens zaten na het overlijden van Julie. Hierin waarschuwt de GGD ouders en leerlingen om goed te letten op symptomen. Onder andere sufheid, hoge koorts, misselijkheid en een stijve nek kunnen duiden op besmetting.
 
In het Rijksvaccinatieprogramma is een vaccin tegen meningokokken opgenomen. De infectieziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s en tieners. Voor kinderen rond 14 jaar volgt aan het einde van het jaar een extra inenting voor de varianten van meningokokken die nu opduiken. Dit vaccin zal later in het Rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen.
 
In 2001 overleden nog bijna 300 Nederlanders aan de ziekte, dat is nu nog geen tien per jaar. Bovendien is het zo dat ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking de bacterie bij zich draagt zonder daar ziek van te worden. Pas wanneer het immuunsysteem verzwakt raakt, krijgt meningokokken de kans om het lichaam ziek te maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids