Normal_teday

Bussen vol leerlingen brachten gisteren een bezoek aan Techniek Experience Day. Zo’n 1200 vmbo- en havoleerlingen kregen tijdens deze zogenoemde TEday een kijkje in de keuken in de techniek, technologie, ICT of media. Dit jaar vond het evenement plaats op het Marineterrein in Amsterdam. Ook de daar gevestigde start-ups en tech-bedrijven leverden een bijdrage aan het programma, dat vanwege de grote belangstelling een uniek nieuw karakter kreeg. Dat TEday, dit jaar voor de vierde keer georganiseerd, grote belangstelling heeft van middelbare scholen, bleek wel uit het aantal aanmeldingen: in totaal deden 14 scholen mee. De interesse was zo groot dat er zelfs een wachtlijst was. Dit meldt ROC van Amsterdam.

De organisatie heeft de toenemende belangstelling voor TEday gebruikt om het evenement inhoudelijk nog beter te maken. Deze editie van TEday kende daarom een nieuwe opzet. Elke leerling kon tijdens TEday zelf zijn programma samenstellen door zich op voorhand in te schrijven voor twee workshops naar keuze.

Zo leerden Casper en Ronald van het Minkema College in Woerden hoe je een 360 graden filmpje maakt en hoe een VR-bril werkt. “Ik vind het een erg leuke en leerzame dag”, aldus Casper. “Maar vind het nog wel moeilijk om te bepalen of ik later iets wil met techniek hoor. Ik zit nog maar in de brugklas.” Giandro en Didiër van scholengemeenschap Reigersbos uit Amsterdam leerden, onder begeleiding van studenten van de opleiding Applicatieontwikkelaar van het ROC van Amsterdam, hoe ze een eigen game kunnen programmeren. “Erg leuk om te doen”, aldus Giandro. “Ik weet niet wat ik later wil worden, maar we kunnen door deze dag wel al zien wat we leuk vinden en wat niet.”  En zo was er nog veel meer te doen voor de leerlingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 3D-printen, een eigen skateboard maken of je eigen tas of huis ontwerpen.

Techniek Experience Day wordt elk jaar georganiseerd om leerlingen te inspireren te kiezen voor een vak in de techniek. Het is een initiatief van MBO College Noord en MBO College Westpoort, onderdeel van het ROC van Amsterdam. Dit in samenwerking met Bureau Marineterrein en Defensie, IJsfontein, VR Base, Mediamatic en Makerversity. Meer informatie is te vinden op: www.rocva.nl/teday.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids