ROC van Amsterdam lanceert eerste Vegan Patisserie opleiding van Nederland

Steeds meer mensen zijn op zoek naar veganistische lekkernijen, zoals een slagroomtaart of een boterkoek. Veganistisch houdt in dat dierlijke ingrediënten niet in het product zitten. Het ROC van Amsterdam lanceert daarom de eerste Vegan Patisserie opleiding van Nederland. Dat meldt De Telegraaf. 

Tijdens de opening van de Horecava maandagochtend in de RAI in Amsterdam werd dit bekend gemaakt. Meesterkok Rudolph van Veen nam de eerste vegan delicatessen in ontvangst en hij vond ze zeer geslaagd. “Het is een kunst om zonder het gebruik van eiwitten een koekje toch luchtig en krokant te houden”, aldus de tv-kok.

Perfecte recept

De patissiers van het ROC van Amsterdam zwoegden wekenlang op het perfecte recept voor vegan macarons, bonbons, koekjes en andere zoetigheden. Dit was behoorlijk lastig, want de traditionele bereidingswijzen moesten op de schop.

Voor de dierlijke ingrediënten werd er uiteindelijk een goed alternatief gevonden. De boter in de bonbons is vervangen door kokosvet. Het eiwit dat normaal gesproken voor macarons wordt gebruikt is nu vervangen door een eiwit dat komt uit kikkererwten of aardappels.

Eenjarige bbl-opleiding Vegan Patisserie 

De ROC lanceert dus ook een eenjarige bbl-opleiding Vegan Patisserie. Daar kunnen professionals zich specialiseren in vegan. Het ROC verwacht zelf dat er veel interesse zal zijn voor de opleiding. De patisserie is inmiddels kunst geworden. Dat kan Van Veen alleen maar beamen. Hij is dan ook blij dat het ROC van Amsterdam met deze opleiding is gestart. “Deze opleiding is een voorbode voor de toekomst”, aldus Van Veen.

Open dag 

Het ROC organiseert op 27 januari een open dag voor de opleiding Vegan Patisserie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk