Normal_social_media_twitter_facebook_instagram

In de afgelopen twee weken zijn twaalf gedachten, waaronder jeugdige scholieren, aangehouden op verdenking van online handel in nep-merkkleding. Het OM waarschuwt scholieren en ouders voor deze praktijken omdat leerlingen met een strafblad veel moeilijker een stage kunnen vinden met daarna een betaalde baan. Dit meldt NOS.

De FIOD deed invallen in woningen en opslagplaatsen en nam bijna 3500 kledingstukken, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag met namaak-artikelen van merken als Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose. Ook zijn er wapens gevonden waaronder boksbeugels en stroomstootwapens, en geld. De verdachten zitten niet meer vast, enkelen hebben al een taakstraf gekregen.
 
De scholieren verkochten de spullen vooral via Instagram, als leuke bijverdienste. Volgens Dop Kruimel, persvoorlichter van het OM, zien de jongeren niet wat de gevolgen van hun handeltje kunnen zijn. "Ze kunnen in het ergste geval vier jaar gevangenisstraf en een strafblad krijgen. Dan kunnen ze tijdens hun studie nergens stage meer lopen en krijgen ze het moeilijk bij het vinden van een baan.” Daarom wil het OM mensen hiervoor waarschuwen. 
 
Vier onderzoeken zijn nog niet afgerond en kunnen aanleiding geven tot meer huiszoekingen en aanhoudingen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids