Normal_pentanova_de-academie_schoolleiders_opleidingen

Er komt één landelijke beroepscommissie voor zowel het primair als voortgezet onderwijs. Deze commissie zal de bestaande verschillende landelijke georganiseerde beroepscommissies vervangen. Dit hebben de cao-onderhandelingspartijen in het funderend onderwijs afgesproken. Dit melden de PO-Raad en VO-Raad.

Een selectiecommissie waarin zowel de vakbonden als de onderwijsraden zijn vertegenwoordigd, heeft besloten de beroepscommissie onder te brengen bij Stichting Onderwijsgeschillen. De andere kandidaat was de stichting Geschillencommissie Bijzonder Onderwijs die op dit moment nog vijf van de zes landelijke commissies voor basisonderwijs ondersteunt.

Naar verwachting zal de beroepscommissie vanaf 1 januari 2017 aan de slag gaan. De commissie krijgt onder meer als taak om disciplinaire maatregelen en bezwaren tegen overplaatsing te onderzoeken. Over ontslagzaken kan de commissie geen uitspraken doen. Daarvoor kunnen werknemers terecht bij het UWV of de kantonrechter. De selectiecommissie stelt voor om een jaar na de instelling van de beroepscommissie een evaluatie te houden met Stichting Onderwijsgeschillen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids