Normal_bord__krijt__onderwijs__schoolbord__krijtjes

Per 1 januari gaat de nieuwe landelijke Commissie van beroep funderend onderwijs van start. Deze nieuwe landelijke Commissie is door cao-partijen ondergebracht bij Stichting Onderwijsgeschillen. Met de instelling van deze nieuwe Commissie komt per 1 januari 2017 een einde aan de bevoegdheid van de huidige Commissies van Beroep voor het primair- en voortgezet onderwijs. Alle instellingen zijn automatisch bij de Commissie aangesloten. Dat meldt Onderwijsgeschillen.

Voor de leden van de nieuwe commissie heeft een open werving plaatsgevonden aan de hand van profielschetsen. Voor de selectie van de leden is een benoemingsadviescommissie samengesteld, waarin zowel de bonden als de werkgeversorganisaties vertegenwoordigd waren. De werving van de voorzitter en vicevoorzitter is door een extern bureau gedaan. De voorzitter en vicevoorzitter zijn op bindende voordracht van de leden van de Commissie benoemd door Onderwijsgeschillen.

De commissie buigt zich voor wat betreft het primair onderwijs en het speciaal onderwijs over onder meer een disciplinaire maatregel (met uitzondering van ontslag, schorsing als ordemaatregel en het direct of indirect onthouden van promotie. Voor het voortgezet onderwijs buigt de commissie zich over onder andere schorsing, aanwijzing van een andere instelling of instellingen waaraan de werknemer werkzaamheden zal verrichten (overplaatsing) en eenmalige inhouding periodieke verhoging. De uitspraken van de commissie zijn bindend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids