Logo_logo-lerarenontwikkelfonds

Leraren in het primair, speciaal of voortgezet onderwijs met een goed initatief voor verbetering van het onderwijs kunnen vanaf 1 augustus weer een aanvraag indienen voor ondersteuning door het LerarenOntwikkelFonds (LOF). Het LOF biedt naast een financiële ondersteuning ook begeleiding bij het ontwikkelen van het intiatief. Dit meldt de Onderwijscoöperatie.

Het fonds werd vorig jaar voor het eerst ingezet om goede ideeën van docenten ten uitvoer te kunnen brengen. De aanpak bleek succesvol en wordt daarom voortgezet. Leraren in het funderend onderwijs kunnen tot 1 oktober een aanvraag indienen voor ondersteuning door het LOF. Voor docenten uit het mbo geldt een andere regeling.

Met het fonds wil de Onderwijscoöperatie de positie als creatieve spil in het onderwijs versterken en daarmee ook het denken over de eigen professionalisering en de ontwikkeling van het onderwijs stimuleren. Het fonds ondersteunt docenten bij het uitwerken van hun initatief voor beter onderwijs.

Initiatieven die door de jury worden goedgekeurd krijgen een jaar lang financiële ondersteuning (tot een maximum van 75.000 euro). Daarnaast moet de docent verplicht deelnemen aan drie LerarenLabs. Dit zijn bijeenkomsten waarop de deelnemers samenkomen om van elkaar te leren. Daarnaast zijn er regionale Open Labs waarin de deelnemers onder begeleiding van coaches werken aan het ontwikkelen van hun idee.

Na deze aanvraagronde zijn er dit schooljaar nog twee selectiemomenten (in oktober en januari) voor het insturen van ideeën. Meer informatie over de procedure en de reglementen of aanmelden via www.onderwijscoöperatie.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids