Normal_sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs__dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat leerlingen op het eindexamen begrijpend kunnen lezen. Ook wil hij dat ze foutloos Nederlands kunnen schrijven. Hij geeft zelf niet bepaald het goede voorbeeld, vindt docent Nederlands Michel Pijpers. In een blog schrijft hij over de taalfouten die Dekker maakt in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt RTL Nieuws. 

"Mensen die in de Tweede Kamer roepen dat leerlingen geen taalfouten mogen maken, denken dat ze zelf verzorgd taalgebruik hebben", zegt Pijpers. "Wij leraren Nederlands zijn enorme zeikerds. Als je zegt: zoek de fout, dan vinden we die ook."

De leerlingen maken in hun eindexamen taalfouten die eigenlijk niemand erg vindt. Ook Dekkers taalfouten zijn niet storend, vindt de docent. “Hij gebruikt zelfs taal die in de mode is en die je overal ziet. Maar op een examen zouden leraren dat taalgebruik toch fout moeten rekenen. Dat is toch hartstikke raar? Dekker moet stoppen met zeuren."

Om die reden houdt Pijpers Dekker een spiegel voor. Volgens de leerkracht is het een nette brief. Bovendien is het waarschijnlijk gecontroleerd door anderen. Pijpers: “Toch staan er fouten in. En dan verwacht hij van kinderen van 17 en 18 dat ze foutloos schrijven." 

© Nationale Onderwijsgids