Normal_mobiele_telefoon_linkedin__still_

Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen onder fietsers door mobiel telefoongebruik in het verkeer. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar jongeren betrokken zijn speelt mobiel telefoongebruik een rol. Het campagneteam van ‘FIETS op, MODUS aan’ promoot de app Fietsmodus landelijk en regionaal onder jongeren. Het gebruik van de app stimuleert jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Dat meldt gemeente Zwolle.

Wanneer jongeren de Fietsmodus app aanzetten en tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon, verzamelen ze punten en maken ze kans op mooie prijzen. Hoe langer ze tijdens het fietsen van hun apps af weten te blijven en hoe vaker ze de Fietsmodus-app gebruiken, des te groter de kans op één van de vele prijzen. Zo kunnen ze onder andere bioscoopkaartjes, shirts of een fiets winnen.

Afgelopen maandag bezocht het campagneteam het Deltion College in Zwolle om jongeren bewust te maken van deze gevaren. Deze eerste campagne-actie werd geopend door wethouder Filip van As. In de hal van het Deltion College stond een speciale Fietsmodus marktkraam opgesteld. Vanuit deze marktkraam werden diverse gadgets uitgedeeld, waaronder NFC-chip stickers, stickers en flesjes water. Het campagneteam ging in gesprek met jongeren, om ze bewust te maken van de gevaren van mobiel telefoongebruik in het verkeer en er werd uitleg gegeven over de Fietsmodus app.

Van oktober tot en met eind november staat de Fietsmodus marktkraam bij verschillende middelbare scholen, hogescholen, universiteiten en openbare plekken in de regio Arnhem-Nijmegen en Oost-Nederland.

© Nationale Onderwijsgids