Normal_student_leren_huiswerk_kamer

Staatssecretaris Dekker maakt zich zorgen om het toenemende aantal kinderen dat niet naar school gaat maar thuis les krijgt van de ouders. In totaal gaat het om zo'n 470 kinderen. Volgens Dekker is het voor de sociale ontwikkeling van kinderen beter om naar school te gaan. Daarom wil hij het thuisonderwijs afschaffen. Dat zei hij gisteren in het debat in de Tweede Kamer. Dit meldt de Telegraaf.

Het aantal kinderen dat thuisonderwijs krijgt is in de laatste tien jaar verviervoudigd naar 470 kinderen. Ook de Tweede Kamer maakt zich daar net als de staatssecretaris zorgen over. De Kamer wil echter niet zo ver gaan om het thuisonderwijs ook af te schaffen. Wel is controle en toezicht nodig, vindt een meerderheid.

Volgens Dekker is toezicht echter moeilijk te organiseren in dit geval. “Dan zou de overheid achter de voordeur komen”. Wel stemt de staatssecretaris erin toe om te inventariseren wat goede vormen van thuisonderwijs zijn om deze eventueel in stand te houden.

Ouders kiezen voor thuisonderwijs als zij geen school kunnen vinden die past bij hun opvattingen. Dekker wil daarom dat de behoefte van ouders serieus genomen wordt. Het moet makkelijker worden om een school te stichten of een bestaande school te veranderen. Nu mogen schoolbesturen alleen een school stichten in een door de overheid erkende richting. Dekker wil dat het mogelijk wordt om een school te beginnen zonder dat daar een religie of levensbeschouwing aan ten grondslag ligt, mits er lokaal voldoende belangstelling is.

© Nationale Onderwijsgids