Mbo'ers vallen uit vanwege corona-nasleep en vroeg moeten kiezen

Marit (18) begon drie keer aan een mbo-opleiding. Ze stopte daar alle drie de keren ook weer mee. De eerste keer na drie maanden, de laatste keer na anderhalf jaar. Ze weet niet goed wat ze écht wil en dat is dan ook één van de redenen dat ze haar plek nog niet heeft gevonden. Dat meldt RTL Nieuws. 

Marit uit Vries (een dorp in Drenthe) is niet verleid door werkgevers om zonder diploma te gaan werken. Corona speelde wél een rol. In het pandemiejaar 2020 haalde ze haar vmbo-kader diploma. Ze had meer het gevoel dat ze het diploma gekregen had, want vanwege de coronamaatregelen hoefde ze helemaal geen eindexamen te doen. 

Thuisonderwijs 

Ze besloot te gaan voor een mbo-opleiding tot onderwijsassistent, maar eigenlijk wist ze helemaal niet goed wat ze nu precies wilde. Ze deed een interessetest en daaruit kwam onderwijsassistent. Toen ze aan de opleiding begon had Marit al meteen moeite om mee te komen. In haar klas zaten ongeveer 30 mensen, maar vanwege corona werd de klas opgedeeld in drie groepen. Dat vond Marit heel lastig. “Voor samenwerkingsopdrachten werden met mensen waarvan ik de naam niet eens kende in een call gegooid. Dat werkte voor mij niet goed, want ik vond het best eng om iets te zeggen.”

Marit stopte al snel met de opleiding, maar omdat ze toen pas 16 was was ze nog wel leerplichtig. Een vriendin deed de mbo-opleiding media en vormgeving en daar kon Marit tijdens het schooljaar nog instromen. Ze vond de opleiding eigenlijk best leuk, maar kwam er opnieuw niet lekker in. Opnieuw gold namelijk dat er veel thuisonderwijs werd gegeven en ze kon zichzelf maar lastig motiveren. 

Moeite met 'gewoon' naar school gaan 

Poging drie was de opleiding tot evenementenorganisatie. Daar hield ze het anderhalf jaar vol. Corona speelde toen een steeds minder grote rol. Ze mocht steeds vaker naar school, uiteindelijk zelfs vijf dagen in de week, maar met ‘gewoon’ naar school gaan kreeg Marit ook steeds meer moeite. 

RMC

Inmiddels zit Marit thuis en omdat ze nu 18 is is ze niet meer leerplichtig. Ze heeft geen startkwalificatie en daarom is ze in beeld bij het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) in haar woongebied. Een belangrijk onderdeel van die RMC’s is om schooluitval te voorkomen. “Als een leerling veel verzuimt, wordt dat bij ons gemeld. Soms spelen er problemen die opgelost moeten worden en soms zit iemand gewoon niet op zijn plek en kijken we of we een overstap kunnen maken.”

Jongeren moeten al op jonge leeftijd een richting kiezen. “We proberen dan te benadrukken dat je niet een keuze voor het leven maakt. Binnen een sector kan je best nog overstappen.”

Maatregelen 

Minister Dijkgraaf gaat maatregelen nemen tegen het aantal schoolverlaters. Hij gaat structureel 175 miljoen euro investeren in mbo niveau 2, de basisberoepsopleiding. Daar zijn de meeste uitvallers. Daarnaast komt er ook betere begeleiding voor studenten die willen wisselen van opleiding. Dat gebeurt met de hulp van doorstroomcoaches. Ook komt er meer hulp voor studenten met psychische en financiële problemen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk