staatssecretaris Sander Dekker

(Novum) - Elf scholen die zich vorig jaar excellente school mochten noemen, hebben deze titel niet opnieuw gekregen. Drie daarvan hadden de titel wel willen hebben, maar hadden zich niet voldoende verbeterd, oordeelde een jury. 35 scholen mogen zich dit jaar voor het eerst excellent noemen.

Premier Mark Rutte (VVD) en Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) maakten maandagmiddag in de Nieuwe Kerk in Den Haag bekend welke 76 scholen in 2013 extra goed hebben gepresteerd en wel het predicaat excellente school 2013 kregen.

De scholen kregen dit predicaat omdat ze zowel bij taal- en rekenlessen als bij andere vakken goede resultaten halen. Ook onderscheiden de scholen zich door bijvoorbeeld veel aandacht te besteden aan leerlingen die heel goed presteren of juist extra hulp nodig hebben.

In 2012 werd de titel - voor het eerst - aan 52 scholen toegekend. 44 van deze scholen meldden zich vorig jaar opnieuw aan om in aanmerking te komen voor het predicaat. Zij werden niet alleen beoordeeld op hun prestaties maar de jury bekeek ook of ze ook beter werden. Voor drie scholen bleek dat niet het geval.

Dekker wil de scholen met de predicaten belonen voor hun werk en andere scholen stimuleren ook 'koploper' te worden. Tijdens de uitreiking riep hij de uitblinkers op zichtbaar te maken hoe zij te werk gaan, zodat andere ervan kunnen leren.

"Met het predicaat staren we ons niet langer blind op de onderkant en de scholen die het daar slecht doen", zei de bewindsman. "Het helpt het héle onderwijs vooruit door een norm te zetten."

Het is de tweede keer dat de titels worden toegekend en de eerste keer dat naast reguliere basisscholen en middelbare scholen ook scholen in het speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs ervoor in aanmerking kwamen.