Normal_geld__kluis__sparen

‘Challenge Accepted’: onder die noemer lanceren de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Trustfonds vandaag een campagne om de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw aan te kunnen gaan. De ambitie is om een vermogensfonds van 100 miljoen euro in 2025 te creëren. Donateurs hebben hiervoor al meer dan 26 miljoen euro bijgedragen. Daarnaast lanceerden universiteit en Trustfonds een online community voor alumni, studenten en wetenschappers. Dit meldt Erasmus Universiteit.

De Erasmus Universiteit Rotterdam wil een topuniversiteit zijn die met haar onderzoek en onderwijs de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw aan gaat: op het gebied van gezondheidszorg, duurzame welvaart en samenleven in stedelijke gebieden. Dat kan de universiteit echter niet alleen. Iedereen - studenten, wetenschappers, de circa 100.000 alumni, betrokkenen - kan iets bijdragen: donaties, kennis, ervaring of netwerk. Nog niet eerder deed een Nederlandse universiteit op deze schaal een beroep op haar alumni (en anderen) om excellent onderzoek en onderwijs te steunen. 
 
Vandaag, op de 104e dies natalis (verjaardag) van de universiteit, lanceren de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Trustfonds (het vermogensfonds van de EUR) ‘Challenge Accepted’. Deze campagne geeft de (Rotterdamse) mentaliteit weer om altijd de uitdaging aan te gaan. Het vinden van antwoorden op maatschappelijke uitdagingen is niet eenvoudig en vergt veel onderzoek - en daarmee geld. Daarom is er de ambitie om een vermogensfonds (‘endowment’ fonds) te creëren met een omvang van 100 miljoen euro in 2025 om zo dat maatschappelijk relevante onderzoek en onderwijs mogelijk te maken. 
 
In de private fase van deze campagne, in aanloop naar de lancering vandaag, hebben enkele tientallen alumni en families in totaal al meer dan 26 miljoen euro bijgedragen. Het zijn succesvolle alumni en Rotterdamse families die zich verbonden voelen met de ambities van de universiteit en daar graag hun bijdrage aan willen leveren. Vanaf nu kan iedereen bijdragen aan het onafhankelijk beheerde endowment fonds, met grote of kleinere bijdrages. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids