Onderzoek studiekeuze en beroepskeuze scholieren van Scholieren.tv

DEN HAAG - Uit een grootschalig onderzoek naar het oriëntatiegedrag van scholieren bij hun studie- en beroepskeuze blijkt dat zij een goed beeld hebben van de situatie op de arbeidsmarkt. Het jaarlijkse onderzoek werd op Hyves en jongerenplatform Habbo uitgevoerd in opdracht van Scholieren.tv. Daaraan namen 5.500 scholieren deel.

De meeste kans op een baan menen jongeren te hebben in de sectoren ICT, techniek en gezondheidszorg. In de sectoren overheid, transport en toerisme schatten ze hun kansen op werk lager in. Jongens worden bij hun studie- en beroepskeuze vooral gedreven door geld, voor meisjes is met name de sfeer belangrijk. Zestig procent van de middelbare scholieren geeft aan nu al te weten wat ze later willen worden.

Als men de resultaten van het onderzoek naast de praktijk legt, blijken de jongeren er niet ver naast te zitten. Zo daalt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het aantal vacatures binnen logistiek en toerisme, blijft het aantal vacatures binnen het onderwijs laag en binnen de sectoren gezondheidszorg en welzijn juist hoog. Natuurlijk zijn er afwijkingen: volgens het CBS biedt de financieel-economische sector, in tegenstelling tot wat jongeren denken, de meeste werkgelegenheid. Negen procent van de scholieren denkt – ten onrechte – dat er banen te vinden zijn in de culturele sector.

 

Via Perssupport.nl

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres