Normal_11712

NIJMEGEN - Met de viering vanochtend in de studentenkerk werd het traditionele startschot gegeven van het verjaardagsfeest van de Radboud universiteit in Nijmegen. Onder de ruim honderd aanwezigen waren ongeveer tien studenten.

Gisteren werd de 89ste verjaardag van de universiteit gevierd, een feest dat als gebruikelijk opent in de studentenkerk. Voorganger is hoogleraar Economie Eduard Kimman, een Jezuïet die verbonden is geweest aan diverse universiteiten. Hij leidde zijn gehoor langs strakke weg door de viering, met een hoofdrol voor de Heilige Geest.

Jonge mensen
Erg veel jonge mensen om dit aan te horen waren er die ochtend niet. Zo is het altijd, zegt Willibrord Huisman, onderwijskundig adviseur van de universiteit en regelmatig kerkganger. Hij noemt het in ieder geval winst dat de studenten de hoofdrol vertolken in koor en orkest, want zo gebruikelijk is dat niet. "Maar in iedere zin die werd uitgesproken zat wel een woord dat studenten niet kennen."

Traditioneel
Deborah Lassche is bestuurder van de Vereniging van Gereformeerde Studenten Nijmegen (VGSN) en een van de aanwezigen vanochtend. Zij is van de koepel van gereformeerde studenten (voluit: Vereniging van Gereformeerde Studenten te Nijmegen - Thesaurum Quaeritan) en ook haar was het opgevallen dat de viering ‘traditioneel en institutioneel was ingericht'. Het hoort nu eenmaal bij de traditie van de katholieke universiteit. "Het zou mooi zijn als zoiets meer studenten trekt, maar zo'n viering is iets waar studenten nu eenmaal weinig feeling mee hebben."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen