Normal_11702

ENSCHEDE - Op 4 Juni 2012 ontvangt prof. dr. ir. Fred van Houten van de Universiteit Twente de Gold Medal prijs van de Amerikaanse Society of Manufacturing Engineers (SME). De SME reikt deze onderscheiding sinds 1955 jaarlijks uit aan personen die zich internationaal bijzonder hebben ingezet voor het vakgebied ‘manufacturing' en de promotie daarvan.

Van Houten voelt zich zeer vereerd: "Deze onderscheiding krijg ik van een verzameling van topmensen uit mijn vakgebied. Het is één van de meest interessante onderscheidingen die je in mijn vak kunt krijgen. Dit is een ‘lifetime achievement' onderscheiding, net zoals een schrijver bijvoorbeeld een oeuvre award krijgt".

Van Houten heeft deze prijs te danken aan zijn internationale zichtbaarheid: hij maakt deel uit van verschillende internationale organisaties. In 2010 en 2011 was hij president van de International Academy for Production Engineering. Daarnaast is hij lid van zowel de Duitse Nationale Academie van Technische Wetenschappen als van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Van Houten is tevens lid van de Duitse Wissenschaftliche Gesellschaft für Productentwicklung en van de High Level Group van het Europese technologie platform Manufuture.

De carrière van Van Houten begon met de automatisering van werkvoorbereiding en de computeraansturing van productiemachines. In de loop der tijd verschoof zijn aandacht steeds meer richting de voorkant van het productieproces. Inmiddels richt hij zich voornamelijk op Virtual Reality.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen