Normal_10903

AMSTERDAM (Novum) - Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om een internationaal wetenschappelijk topinstituut in de stad te krijgen.

Een internationaal bureau moet uitzoeken welke kennisinstellingen zo'n instituut samen met bedrijven willen opzetten. Het centrum moet grotendeels met privaat geld worden gefinancierd.

Door te investeren in kennis en talent wil de gemeente de economische groei in de regio versnellen. De stad start een internationale procedure waarbij bedrijven en universiteiten voorstellen kunnen doen voor zo'n instituut.

Wethouder van Economische Zaken Carolien Gehrels (PvdA) presenteert het plan donderdagmiddag in de Amsterdamse gemeenteraad.

Volgens Gehrels moet Amsterdam talent en kennis van over de hele wereld blijven aantrekken om te zorgen voor economische groei en werkgelegenheid.

Bovendien wordt de concurrentie om internationaal talent en bedrijven tussen steden volgens de gemeente steeds scherper. "Amsterdam ziet heel goed wat er internationaal gebeurt. We zoeken naar een Amsterdams antwoord op deze wereldwijde bewegingen."

Wat de rol van de gemeente bij de komst van het instituut gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Tot de mogelijkheden behoren het beschikbaar stellen van grond of geld uit het Amsterdams investeringsfonds.