Normal_10749

DEN HAAG - Woensdagavond kregen minister Edith Schippers en haar ambtelijke top een reanimatietraining op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat meldt de Rijksoverheid.

De training werd gegeven door een groep Limburgse studenten geneeskunde, de zogenoemde ‘Taskforce QRS'. Deze taskforce, een werkgroep van studenten geneeskunde van de Universiteit Maastricht, zet zich in om reanimatieonderwijs op middelbare scholen te geven.

De reanimatietraining werd Schippers en haar staf aangeboden vanuit het programma Hart voor Limburg, een initiatief van de Provincie Limburg en de Hartstichting.

"Het is inderdaad ‘hartstikke' belangrijk dat veel meer mensen leren hoe ze iemand kunnen reanimeren. Dat kan het verschil maken of iemand met een plotselinge hartstilstand het overleeft of niet", zei minister Schippers (VWS) na afloop van de training.

In Nederland krijgen elke week ongeveer 300 mensen een plotselinge hartstilstand. In 20 procent van de gevallen gebeurt dit op straat, in het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Vaak zijn er dan snel mensen beschikbaar die kunnen reanimeren.

In 80 procent van de gevallen vindt een hartstilstand echter plaats in de thuissituatie.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink

Foto: Rijksoverheid