Normal_9062

DELFT (Novum) - Decaan van de Technische Universiteit Delft Marco Waas heeft ontoelaatbare declaraties gedaan. Waas declareerde 27 duizend euro bij zijn werkgever voor de kosten van een kantoor aan huis, terwijl een deel van de bonnetjes verband houdt met aan huis gevestigde bedrijven van zijn echtgenote, meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg noemt de manier waarop de decaan onkosten declareerde in de krant een 'ontoelaatbare verstrengeling'. De zaak kwam aan het licht toen het dagblad de declaraties van Waas opvroeg. Tussen die bonnetjes zaten tientallen rekeningen die waren gericht aan de vrouw van Waas.

De secretaris van het college van bestuur heeft de rekening geaccordeerd. Van den Berg stelt de rekening met 'veel verbazing' te hebben bekeken.

Waas, die onlangs aankondigde per 1 april op te stappen, stelt dat de declaraties binnen de kaders van de met hem gemaakte afspraken zijn gedaan en goedgekeurd. Hij geeft echter toe dat dergelijke afspraken echter niet meer 'passen in het huidige tijdsgewricht'. Daarom zou hij hebben besloten een deel van het gedeclareerde bedrag terug te betalen.

De decaan betaalt vijftienduizend euro terug, schrijft de krant. Volgens een schriftelijke toezegging van het toenmalige college van bestuur die Waas bij zijn aanstelling in 2004 kreeg, mocht hij jaarlijks twaalfduizend euro aan kosten declareren. Ook heeft de decaan toegezegd tot zijn vertrek niets meer te declareren. In een mail aan zijn medewerkers bracht Waas zijn vertrek niet in verband met de kwestie.

Een woordvoerder van de universiteit was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.