Normal_11782

HILVERSUM (Novum) - De Amsterdamse zedenzaak heeft wereldwijd tot 440 vervolgonderzoeken geleid. Dat meldt de NOS woensdag. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten ontkent dit niet, maar verwijst naar een persconferentie die woensdagmiddag wordt gegeven.

Gegevens uit de computer van de hoofdverdachte in de zedenzaak, Robert M., maakten het volgens de NOS mogelijk het internationale pedofielennetwerk waar hij deel van uitmaakte te ontrafelen. De onderzoeksresultaten zijn overgedragen aan buitenlandse autoriteiten, die ermee aan de slag zijn gegaan.

In onder meer Zweden, Duitsland, Canada, Polen, de Filipijnen en de Verenigde Staten zijn in het onderzoek met de codenaam Holitna zeker elf verdachten aangehouden. In de VS werd het misbruik van 34 kinderen gestopt. Eerder was al bekend dat in Nederland veertien verdachten zijn aangehouden omdat zij contact hadden met M. of zijn partner Richard van O..

M. werd vorige week veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. De rechtbank in Amsterdam legde Van O. zes jaar celstraf en verplichte behandeling op.