Normal_11825

ROTTERDAM (Novum) - De GGD wil dat energiedrankjes voortaan alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. Daardoor moeten kinderen ze minder snel kunnen kopen. Dat bevestigt directeur Laurent de Vries na berichtgeving hierover in het AD.

Hij maakt zich zorgen om hun gezondheid en leerprestaties op school.

Volgens De Vries beseffen ouders niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. "Het probleem is dat het naast de frisdrank in de schappen staat en zo wordt het ook gedronken. In de praktijk drinken veel kinderen het zelfs als ontbijt. Dan zitten ze stuiterend in de klas", aldus de GGD'er donderdag op Radio 1.

Kinderen krijgen door de energiedrankjes te veel cafeïne binnen, waar ze vaak nog niet tegen kunnen. Ze worden onrustig, misselijk en krijgen concentratie- en slaapproblemen. Toch zijn ze, mede door de goedkope prijzen, nog altijd populair. Verschillende basisscholen hebben al alarm geslagen.

De GGD ziet het liefst dat de drankjes alleen nog verkrijgbaar zijn tussen de voedingssupplementen in gespecialiseerde winkels. Op die manier moet duidelijk worden dat dergelijke dranken alleen voor volwassenen zijn, meent De Vries.