UM-bestuur gaat in overleg met pro-Palestijnse actievoerders

Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

Bij binnenkomst in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg in Maastricht moesten de actievoerders hun mondmaskers en andere gezichtsbedekking afdoen. De studenten eisen dat de UM alle contacten met Israël verbreekt.

Duits-Joodse student 

Een van de actievoerders is de 22-jarige Duits-Joodse student Alexander. Met zijn keppeltje op meldde hij zich samen met een vrouwelijke hongerstaker bij de deur van het bestuursgebouw. Eerder woensdag tijdens een demonstratie voor het bezette faculteitsgebouw liet hij het ANP weten dat de actie in Maastricht gezien moet worden als onderdeel van de globale acties, waarbij het doorsnijden van banden met universiteiten met Israël wordt geëist.

Hongerstaking

"De UM doet niets", zei hij. "Wij willen dat de UM laat weten wanneer ze een besluit neemt over het doorsnijden van banden. Zolang dat niet gebeurt, gaan wij door met onze hongerstaking."

Buitenlandse universiteiten 

Hij wees erop dat voorzitter Rianne Letschert van het college van bestuur gespecialiseerd is in de vakgebieden genocide en mensenrechten. "Ik vind het om die reden vreselijk dat ze niets doet", zei hij. Volgens hem hebben enkele universiteiten alle banden met Israël inmiddels doorgesneden, zoals de universiteiten van Gent en Dublin, en alle Spaanse universiteiten.

Hoe lang de bezetting van het faculteitsgebouw doorgaat, kon hij niet zeggen. Sinds vorige week overnachten tientallen pro-Palestijnse activisten in een tentenkamp in de tuin van het woensdag bezette gebouw.

Door: ANP