Lucht je hart: 2e gesprek met Van Engelshoven over corona-impact op studenten

Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs was maandag 15 maart op de campus voor de interactieve talkshow ‘Lucht je hart’. In een openhartig gesprek konden studenten hun ervaringen delen over de impact van de coronacrisis op hun studie en studentenleven. De deelnemers willen zo samen achterhalen hoe de studenten meer perspectief geboden kan worden. De uitzending is een samenwerking tussen studentenbelangenorganisaties LSVb, ISO, LKvV en het OCW. Dit meldt Erasmus Universiteit.

Voor Van Engelshoven was het de derde keer in een jaar tijd dat ze de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft bezocht. Kijkers konden hun input online delen en de meest voorkomende vragen werden aan tafel besproken.
 
Laptop- en schermmoe, dat geven alle studenten aan nu hun sociale leven en hun studie zich grotendeels online afspeelt. “Het studentenleven is een slap aftreksel van wat het zou kunnen zijn”, zo verwoordde een student het in een videoboodschap. Het gesprek ging dan ook over waar studenten nú mee geholpen zijn maar ook hoe straks het onderwijs zich kan voorbereiden op mogelijke versoepelingen.
 
Volgens demissionair minister Van Engelshoven is input van studenten belangrijk: “Geef studenten de ruimte om mee te denken. Ook is het belangrijk om vooruit te kijken. Ga bijvoorbeeld nu al met instellingen en de gemeente om tafel om te praten over de introductieweek. Maak vast plannen en werk verschillende scenario’s uit.”
 

'Maak van studieplekken gebruik'

Het ging ook veel over de behoefte aan meer studieplekken. Bestuursvoorzitter Ed Brinksma was gecharmeerd van het aanbod van studentenverkiezing RSG om ook daar studieplekken in te richten en gaf aan dit te willen onderzoeken. “Wat we al hebben gedaan is het aantal studieplekken verdubbelen en deze zijn inmiddels opengesteld voor alle studenten die daar behoefte aan hebben. Lukt het niet om thuis te studeren om wat voor reden dan ook? Maak van de studieplekken gebruik.”
 
Ook Brinksma onderschreef het belang om tijdig op versoepelingen te anticiperen. Colleges met 500 man zijn voorlopig niet mogelijk, daar was iedereen het over eens, maar wat kan wel straks? Op 23 maart beslist het kabinet of er vanaf april weer een dag fysiek onderwijs mogelijk is. “We weten niet zeker hoe de komende maanden gaan verlopen, dus moeten we ons op veel scenario’s voorbereiden en op de coronaregels van de dag anticiperen.”
 

Werkgroepen op campus hebben prioriteit

De werkgroepen bleken voor studenten de hoogste prioriteit te hebben, omdat de dynamiek in een groep online anders is. Volgens Van Engelshoven liggen werkgroepen als eerste op de stapel als het onderwijs weer open kan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids