Logo_rijksuniversiteit_groningen_logo

Het Universiteitsmuseum Groningen heropent op donderdag 6 juni met twee nieuwe tentoonstellingen: de speciaal voor het RUG-lustrum samengestelde tentoonstelling Ruimteschip Aarde en de spannende Dead Zoo. Daarnaast wordt het boek De rebelse held van gastconservator Eva Rovers gepresenteerd. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Ruimteschip Aarde

De tentoonstelling Ruimteschip Aarde - door gastconservator Eva Rovers - laat je naar de wereld kijken door de ogen van een astronaut. Het is een reis van de macrokosmos naar de microkosmos, die je laat beseffen dat alles met elkaar samenhangt. Bij iedere tussenstop vertelt een historisch voorwerp uit de collectie van de universiteit een hedendaags verhaal over de rijkheid en kwetsbaarheid van de aarde.
 
De vormgeving is in handen van vijf jonge Groningse kunstenaars die van deze tussenstops spectaculaire wonderkabinetten hebben gemaakt. Als inspiratie diende een wonderkabinet van Boudewijn Büch, dat bij hoge uitzondering tentoon wordt gesteld (met dank aan het Teylers Museum). Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Universiteitsbibliotheek, de Vereniging Vrienden Academisch Erfgoed Groningen, en het Nicolaas Muleriusfonds.
 

Boekpresentatie De rebelse held

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek De rebelse held van Eva Rovers. Het is een bundeling prikkelende brieven aan de bedenker van het concept Ruimteschip Aarde: de excentrieke, bijna vergeten uitvinder, architect, auto-ontwerper, filosoof en futuroloog Richard Buckminster Fuller – ook wel bekend als ‘de Leonardo Da Vinci van de twintigste eeuw’. Meer dan een halve eeuw geleden bedacht hij talloze excentrieke oplossingen voor de problemen van nu, variërend van klimaatverandering en falende democratieën tot de donkere kanten van de tech-revolutie. Met zijn vliegende auto’s, zelfvoorzienende huizen en een bizarre wereldkaart zocht hij manieren om Ruimteschip Aarde leefbaar te houden, nu en in de toekomst.

 

Dead Zoo

Naast Ruimteschip Aarde opent het Universiteitsmuseum Groningen nog een nieuwe tentoonstelling: de Dead Zoo. De indrukwekkende zoölogische collectie van het Universiteitsmuseum, verzameld door tal van wetenschappers, staat hierin centraal. Een reis door Afrika, Amerika, Oceanië, Eurazië en de onderwaterwereld neemt je mee naar kleurrijke vogels, zeldzame spinnen, prachtige vissen, spannende roofdieren en nog veel meer. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids