Normal_geld__biljet__bankbiljet

11 januari ondertekenden NWO en haar Noorse zusterorganisatie Forskningsråd (RCN) een overeenkomst om internationale onderzoeksvoorstellen eenvoudiger te financieren. Deze bilaterale afspraken sluiten aan bij de nieuwe regeling Money Follows Cooperation die NWO bekend maakte in haar nieuwe strategie 2019-2022. Vanaf juli 2019 kunnen Nederlandse onderzoekers een Noorse onderzoeker meenemen in hun onderzoeksaanvraag bij NWO, zo meldt de organisatie.

Indien de aanvraag wordt toegekend, financiert NWO ook de Noorse onderzoekers in dat consortium. Bij zulke afspraken is altijd sprake van reciprociteit, waardoor Nederlandse onderzoekers ook in een Noors-Nederlands consortium kunnen indienen bij de zusterorganisatie RCN. In de loop van 2019 zullen nieuwe afspraken volgen met zusterorganisaties uit andere landen.
 

Over Money Follows Cooperation  

Wetenschap overstijgt landgrenzen, maar de financiering is veelal nationaal georiënteerd. NWO wil via het principe van Money Follows Cooperation (MFC) de grenzen wegnemen en bottom-up internationale samenwerking faciliteren in al het door de tweede geldstroom gefinancierde onderzoek. De MFC-regeling werd aangekondigd in de NWO-strategie 2019-2022 ‘Verbinden van wetenschap en samenleving’ en is onderdeel van de ambitie ‘samenwerking en vernieuwing in het onderzoek’.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids