Normal_wheelchair-1230101__340

Op maandag 19 november hebben verschillende hoger onderwijsinstellingen de intentieverklaring VN-verdrag toegankelijkheid ondertekend. Dit gebeurde op het tweedaagse internationale congres van Expertisecentrum handicap + studie. Dit meldt Universiteit Utrecht.

In de intentieverklaring spreken de instellingen zich uit over hun gezamenlijke ambitie voor de implementatie van het VN-verdrag in het hoger onderwijs. De drie belangrijkste principes van het VN-verdrag zijn: inclusie, volledige participatie en autonomie. Hiermee willen de universiteiten en hogescholen de positie van studenten en docenten met een beperking te versterken en verbeteren. Het verdrag is ondertekend door de Hogeschool Utrecht, de Universiteit Utrecht, de Hanzehogeschool Groningen, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam.

De ondertekening van de verklaring vond plaats tijdens een tweedaags internationaal congres in Utrecht dat Expertisecentrum handicap + studie samen met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht organiseert. Prinses Laurentien opende het internationale congres over hoger onderwijs voor studenten met een beperking op maandag 19 november met een toespraak. Tijdens het congres kwamen onderwijsprofessionals uit binnen- en buitenland aan het woord over toegankelijk en inclusief hoger onderwijs. Daarnaast kwam onder de noemer van studentenwelzijn de problematiek van prestatiedruk, burn-out en psychische klachten onder studenten binnen hogescholen en universiteiten aan de orde.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids