Normal_studenten__laptop__buiten__hbo__universiteit

Volgende week (vanaf 24 september) vinden acties plaats op elf universiteiten, waaronder de Universiteit Utrecht, tegen de doelmatigheidskorting. Die gaat namelijk definitief door, liet minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs weten. Sterker nog, bovenop de bestaande doelmatigheidskorting wordt er vanaf volgend jaar nog eens een extra bezuiniging van 19,5 miljoen euro uitgestort over het hoger onderwijs. Dit meldt WO in actie Utrecht.

In Utrecht gaan docenten uit protest buiten colleges geven op 27 september  van 15.00 tot 17.30 uur aan het Domplein, voor het Academiegebouw. Op het programma staan openbare colleges van onder andere James Kennedy, Jolle Demmers, Belle Derks, en Geert Buelens.

De protestactie wordt vooraf gegaan door een debat op 24 september over de financiering van het hoger onderwijs met als sprekers Anton Pijpers (voorzitter CvB), Barend van der Meulen (Rathenau Instituut), Francien Peterse (WOinActie), Joop Schippers (Universiteitsraad), en Tijn Tas (voorzitter Vidius).

Verder dragen UU-medewerkers tijdens de protestweek ook een rood vierkantje om hun bezorgdheid over de plannen van de minister uit te drukken. Het vilten rode vierkantje is inmiddels een internationaal symbool van verzet geworden op universiteiten. Oorspronkelijk komt het uit Canada. Studenten, docenten en wetenschappers van de universiteit van Quebec gebruikten het bij protesten tegen het stijgende collegegeld en bezuinigingen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids