Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht protesteren tijdens de opening van het academisch jaar, maandag 3 september, tegen de teruglopende financiering voor het universitair onderwijs. Ze dragen een rood vierkantje om het ultimatum van de landelijke protestbeweging WOinactie kracht bij te zetten: de grens is bereikt. Dit meldt WOinactie Utrecht.

WOinactie eist afschaffing van de doelmatigheidskorting (186 miljoen euro) en herstel van de overheidsbijdrage naar het niveau van 2000: jaarlijks 1,15 miljard euro erbij.

Sinds 2000 zijn er 68 procent meer studenten, maar de rijksbijdrage per student 25 procent lager. En dat terwijl andere landen, zoals China en Duitsland, steeds meer investeren in wetenschap. Als gevolg werkt universitair personeel structureel en massaal onbetaald over, gebruiken docenten hun onderzoekstijd voor het onderwijs en werken aan onderzoek in hun vrije tijd – tegelijkertijd staan er heel wat gepromoveerden te trappelen om een docenten-baan: het werk is er wel, maar de banen niet. Studenten krijgen in steeds grotere groepen onderwijs waarvan de kwaliteit onder druk staat.

Het ultimatum van WOinactie loopt af op Prinsjesdag; bij uitblijven van concrete toezeggingen door de minister volgt een landelijke actieweek van 24 – 28 september.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids