Logo_logo_vsnu

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en minister Van Engelshoven hebben gisteren het Sectorakkoord Wetenschappelijk Onderwijs getekend. In dit akkoord is vastgelegd hoe de inzet van de studievoorschotmiddelen zal verlopen. Daarnaast spreken minister en universiteiten af om de komende jaren samen te werken aan internationalisering, het tegengaan van werkdruk en de impact van onderzoek. Voor de universiteiten is het belangrijk dat het akkoord uitgaat van vertrouwen en autonomie. Dit meldt de VSNU.

De afgelopen maanden heeft de Vereniging van Universiteiten onderhandeld over een sectorakkoord. Hierin zijn onder meer afspraken gemaakt over:
 

Transparantie

Met het oog op de publieke verantwoording ontwikkelen de universiteiten een sectordashboard waarin zij kerngegevens laten zien voor onderwijs, onderzoek en impact. De rapportages zullen een breed beeld geven van de ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Specifiek voor de kwaliteitsafspraken geldt dat universiteiten in hun jaarverslag laten zien hoe het staat met de uitvoering. Daarnaast komt er in 2022 een check op de besteding van de studievoorschotmiddelen en wordt in 2024 de balans opgemaakt door de NVAO. 
 

Het versterken van de impact

Wetenschap heeft een aanzienlijke, positieve invloed op de maatschappij. Om dit te versterken en te structureren blijven de universiteiten inzetten op versterking van de Knowledge Transfer Offices en op start-ups. Ook zal er meer worden samengewerkt aan belangrijke onderzoeksthema’s, bijvoorbeeld via de Nationale Wetenschapsagenda. 
 

Werkdruk

Het terugdringen van werkdruk is een belangrijke prioriteit voor de komende jaren. Regeldruk is een van de oorzaken van werkdruk. De minister van OCW gaat daarom met de universiteiten in gesprek over het verminderen van de administratieve lastendruk rondom de accreditatie van opleidingen, bijvoorbeeld door middel van instellingsaccreditatie. 
 

Internationalisering

De universiteiten en de minister delen de opvatting dat internationale perspectieven van grote waarde zijn. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden werkt de VSNU samen met de VH aan een internationaliseringsagenda. Aandachtspunten hierin zijn onder andere taal, huisvesting en uitgaande mobiliteit. Bij de aansluiting op mondiale ontwikkelingen past ook de Nederlandse koploperspositie op het gebied van Open Science. 
 

Toegankelijkheid

De universiteiten zetten zich in om toegankelijkheid te waarborgen, de kwaliteit van selectiemethoden te verbeteren en transparantie rond selectie te vergroten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids