Vereniging Hogescholen en VSNU kritisch op maximale groepsgrootte

Het hoger onderwijs is kritisch op het kabinetsbesluit om een maximum te stellen aan de groepsgrootte tijdens lessen in het nieuwe studiejaar. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat het mbo en hoger onderwijs weer open mogen zonder 1,5 meter afstand, maar stelde wel eisen aan die openstelling, waaronder een maximum van 75 mensen per ruimte en het dragen van een mondkapje in de gangen.

Vereniging Hogescholen

De Vereniging Hogescholen zegt zich te gaan inspannen om de aanvullende maatregelen, met name de maximale groepsgrootte, snel weer afgeschaft te krijgen. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond dat die regel in de praktijk zal betekenen dat alle onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan, behalve grootschalige hoorcolleges.
 

VSNU

Ook de koepel van universiteiten VSNU hoopt dat de maximale groepsgrootte snel weer van de baan is. "Een substantieel deel van de hoorcolleges zal door die maatregel online moeten worden gevolgd", aldus de koepel. "Veel studenten zullen daardoor minder fysiek onderwijs krijgen in de eerste fase van het collegejaar."
 

MBO Raad

De MBO Raad heeft wel begrip voor de eisen die het kabinet stelt. "We hebben er steeds op gehamerd dat volledige opening moet kunnen als het verantwoord, veilig en uitvoerbaar is," aldus voorzitter Adnan Tekin.
 
Alle organisaties zijn blij dat de 1,5 meterregel kan worden losgelaten. Volgens de MBO Raad is het belangrijk dat mbo's in het nieuwe studiejaar weer "normaal beroepsonderwijs" kunnen bieden, voor de resultaten van de studenten "én voor hun welzijn". Ook voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen noemt het "van essentieel belang" dat er weer op een gangbare manier onderwijs gegeven kan worden. Voorzitter van de VSNU Pieter Duisenberg noemt het "heel goed nieuws".
 
Door: ANP