Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

Onlangs zijn diverse gegevens op Onderwijs in Cijfers over de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt bijgewerkt. De actualisaties betreffen de positie op de arbeidsmarkt van leerlingen en studenten die het onderwijs hebben verlaten. Ook zijn er nieuwe cijfers over de verdiende uurlonen van deze schoolverlaters. Dit meldt Onderwijs in Cijfers.

Ruim 55.000 wo-studenten verlieten na schooljaar 2014/2015 het onderwijs. Daarvan hadden er bijna 46.000 een diploma en iets minder dan 9.500 geen diploma. De meeste studenten in het wetenschappelijk onderwijs (wo) stromen na hun masteropleiding uit naar de arbeidsmarkt, maar ook na een bacheloropleiding kan gekozen worden voor toetreding tot de arbeidsmarkt.

Drie van de vier wo-studenten die uitstroomden in studiejaar 2014/2015, hadden in oktober 2015 betaald werk. Gediplomeerde uitstromers hebben een grotere kans op een baan dan niet gediplomeerde. Bovendien geeft een masterdiploma (78 procent werk) meer kans op een baan dan een bachelordiploma (63 procent werk). Ook liggen de uurlonen voor gediplomeerde master-studenten hoger dan die van bachelor-gediplomeerden.

Meer cijfers en grafieken zijn te vinden op de website van Onderwijs in Cijfers

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids