Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Begin november is het project ‘Van bekwaam naar bevoegd’ van start gegaan. Hiermee worden in twee jaar tijd 100 leraren begeleid naar een bevoegdheid. Het project wil het aantal on(der)bevoegde leraren dat voor de klas staat terugdringen. Dit meldt de VO-raad. 

Voor deze leraren worden maatwerktrajecten opgezet die rekening houden met de al aanwezige kennis en kunde van de leraren. In deze twee jaar tijd worden problemen in wet- en regelgeving en procedures geanalyseerd en wordt een gezamenlijke werkwijze en methodiek ontwikkeld en beproefd die deze maatgerichte aanpak ondersteunt.
 
Uiteindelijk moet het project leiden tot een betere afstemming van behoeften en competenties rond bij- en nascholing, tussen leraren, scholen, lerarenopleidingen en de sector zelf.  Door het bieden van meer flexibiliteit en maatwerk kunnen in de toekomst grotere aantallen onbevoegde maar bekwame leraren een bevoegdheid verwerven.
 
De VO-raad is de opdrachtgever van het project ‘Van bekwaam naar bevoegd’. Ook de Vereniging Hogescholen en de VSNU zijn betrokken. Het ministerie van onderwijs draagt financieel bij aan het project. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids