Ook na hun achttiende hoger onderwijs voor jongeren zonder papieren

Jongeren zonder verblijfsstatus mogen ook na hun achttiende naar school in Amsterdam. De gemeente heeft hierover met verschillende Amsterdamse scholen afspraken gemaakt. Dat meldt het Parool.

Verscheidene onderwijsinstellingen willen contractonderwijs aanbieden en gaan de jongeren ook helpen bij het verkrijgen van een studieverblijfsvergunning. Ook wil de gemeente Amsterdam een alternatieve vorm van studiefinanciering voor deze studenten regelen. 

Maatwerk 

“Door dit besluit gaan we maatwerk leveren en hebben ook ongedocumenteerde Nederlandse studenten toegang tot het hoger onderwijs”, aldus wethouder Rutger Groot Wassink. 

Mbo-school 

Het meest opvallende is wel dat er geen enkele mbo-school zich heeft aangesloten. Volgens de gemeente komt dit doordat het probleem qua toegang vooral bij het hoger onderwijs te zien is. Dat komt mede omdat jongeren vaak op hun zestiende al instromen op een mbo-opleiding. Die mogen ze dan ook, met of zonder verblijfsvergunning, na hun achttiende afmaken. 

Opleidingsinstituten 

De pilot gaat deze maand van start en duurt twee schooljaren, tot maart 2024. De opleidingsinstituten die zich hebben aangesloten zijn de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk