Normal_religie__godsdienst__kerk__geloof

Er komt voorlopig geen gereformeerde universiteit. Dat werd gisteren bekend. Er waren plannen om de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) op te richten, maar dat gaat niet door. Een van de drie betrokken partijen is namelijk uit de alliantie gestapt, vanwege te grote verschillen. Dat meldt de Stentor.

De Theologische Universiteit Kampen (vrijgemaakt-gereformeerd), de predikantenopleiding van de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Theologische Universiteit Apeldoorn (christelijk-gereformeerd) waren betrokken bij het oprichten van de GTU.

Bij de synode van de gereformeerde kerken in Nederland kwam te beslissing om te stoppen met de plannen hard aan. “De christelijke gereformeerde kerk zou een waardevolle partner zijn in de nieuwe universiteit, een partij met een eigen inbreng die we er heel graag bij hebben'', zegt Melle Oosterhuis, voorzitter van de Nederlands gereformeerde kerk in een toelichting. Ondanks de teleurstelling komt het besluit niet als een verrassing, zegt hij: "Het feit dat de christelijk gereformeerde synode het besluit over de GTU steeds weer voor zich uitschoof, zei genoeg.''

De synode was het vooral niet eens met het beoogde verenigingsmodel, omdat de universiteit op die manier op een grotere afstand van de kerken zou worden gezet. Volgens Oosterhuis was dat van invloed geweest op de betrokkenheid. Hij zegt dat hij graag met de christelijk gereformeerde kerk had willen samenwerken, omdat dat een belangrijke partner zou zijn.

 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids