Normal_spook__griezelig__halloween

Het thema ‘Gruwelijk eng’ dat dit jaar voor de Kinderboekenweek bedacht is wordt door christelijke scholen behoorlijk bekritiseerd. Geesten en spoken die in de verhalen voorkomen zouden niet bij het geloof horen. Ook zouden kinderen onnodig bang worden gemaakt. Als alternatief doen deze scholen mee aan de Christelijke Kinderboekenmaand. Dat meldt het AD.

Volgens veel christelijke scholen schiet de Kinderboekenweek haar doel dit jaar compleet voorbij door te kiezen voor het thema griezelig. Jeroen de Bruin, directeur van de Heijbergschool in Rotterdam, is van mening dat het thema niet bijdraagt aan de leesbevordering bij kinderen. Vanuit de christelijke identiteit is het niet wenselijk om aandacht te besteden aan monsters, vampiers en heksen, zo zeggen de scholen.

Behalve de kritiek vanuit het geloof, weren sommige basisscholen het thema vanwege de angst die kinderen hebben voor griezelige boeken. Om nachtmerries en angsten bij kinderen te voorkomen wordt er op die scholen gekozen om tijdens de Kinderboekenweek andere boeken te lezen. Het thema griezelig is daarbij aangepast naar spannend.

De christelijke basisscholen hebben hun eigen Kinderboekenmaand die in oktober plaatsvindt, met als thema ‘Bibbers in de buik’. Tot nog toe lijkt die aanpassing een goede zet te zijn, want er zijn dit jaar al 40 procent meer aanvragen gekomen voor boeken- en werkpakketten voor dit thema. Niet alleen van christelijke scholen, maar dus ook van andere basisscholen. De reguliere Kinderboekenweek gaat op woensdag 4 oktober van start.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids