Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Christelijke feestdagen kunnen niet ingeruild worden voor islamitische feestdagen. Scholen moeten de traditionele Nederlandse feestdagen in ere houden. Dit schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs naar aanleiding van schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Straus. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

Dekker stelt dat algemeen erkende feestdagen officiële vrije dagen zijn voor leraren. Zo'n traditionele Nederlandse feestdag, zoals tweede paasdag of tweede pinksterdag, inruilen voor een islamitische feestdag of een andere vrije dag is niet aan de orde, volgens de staatssecretaris. Wel kunnen scholen een vrije dag inplannen op een islamitische feestdag, zolang zij voldoen aan de regelgeving voor onderwijstijd.
 
Dekker onderschrijft de stelling van Straus dat het “van groot belang is dat scholen in Nederland de Nederlandse tradities, cultuur en waarden actief uitdragen en op hun leerlingen overbrengen.” Het is één van de kerndoelen van het onderwijs dat kinderen leren over de belangrijke geestelijke stromingen in Nederland.
 
Straus had schriftelijk vragen gesteld aan staatssecretaris Dekker naar aanleiding van een bericht van The Post Online. Hierin stond dat Dekker wel voorstander zou zijn van het inruilen van feestdagen. Volgens Dekker is zijn mening onjuist weergegeven.
 
© Nationale Onderwijsgids