Voormalig directeur Haga Lyceum maakt dag na schorsing 100.000 euro over

Soner Atasoy, voormalig directeur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, heeft een dag na zijn schorsing in mei 100.000 euro aan schoolgeld overgeboekt naar een bankrekening waar hij volgens ingewijden als enige toegang toe had. Hij wil niet zeggen wat het doel van de geldtransfer was. Dit meldt Het Parool.

Atasoy werd op 25 mei geschorst door bestuursvoorzitter Mohamed Laamimach. Hij vocht dit echter aan bij de rechter en zegt zelf actief te zijn geweest totdat de rechter op 10 juni uitspraak deed dat de schorsing rechtmatig was. Atasoy zou een dag na zijn schorsing 100.000 euro hebben overgemaakt naar een rekening die ook op naam van het schoolbestuur staat en waar andere bestuursleden volgens Atasoy gewoon bij konden.
 
Het schoolbestuur stelt echter geen toegang te hebben tot de bewuste rekening. De bestuursleden zouden een kort geding overwegen om dit alsnog af te dwingen. Bestuursvoorzitter Mohamed Laamimach wil hierop geen commentaar geven.
 
Atasoy wil geen inzage geven in het doel van de geldtransfer, maar claimt dat het geld is overgemaakt met medeweten van de toenmalige penningmeester van het bestuur, die tegelijk met Atasoy werd ontslagen.
 
De islamitische middelbare school ligt al langer onder vuur. Inlichtingendienst AIVD waarschuwde vorig jaar maart dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren. Na een aanvullend rapport van de inspectie droeg onderwijsminister Arie Slob het bestuur op te vertrekken, mar daar stak de rechter een stokje voor. Daarop kondigde Slob een hoger beroep aan, dat nog niet heeft plaatsgevonden.
 
Een paar maanden geleden kwam naar buiten dat de werkkamer van de inspectie op de school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, meermaals zou zijn afgetapt. Atasoy, toen nog directeur, ontkent dit.
 
Door: Nationale Onderwijsgids