Normal_images

Vier in Nederland werkzame topwetenschappers krijgen vandaag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Spinozaprijs uitgereikt. Tijdens de uitreiking vertellen de laureaten wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor in willen zetten. Dit meldt NWO.

De NWO-Spinozapremie is dit jaar voor ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, analytisch chemicus Albert Heck, fysisch chemicus Michel Orrit en bioloog en biofysicus Alexander van Oudenaarden. De onderzoekers ontvangen de premie voor hun voortreffelijke, baanbrekende en inspirerende werk. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. 
 
De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren. Niet alleen doen zij buitengewoon goed onderzoek met grote uitstraling binnen en buiten hun vakgebied. Zij vormen ook een inspiratie voor jongere onderzoekers. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids