Logo_nwo_logo

NWO heeft aan 89 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Dit meldt NWO.

De Vidi-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar hoe ons brein tijd verwerkt, wat het geheim is achter een nieuw zonnecel-wondermateriaal om op basis hiervan nog efficiëntere zonnecellen te kunnen ontwikkelen, wat de relatie is tussen migraine en herseninfarcten om vrouwen met een hoog risico op te kunnen sporen en nieuwe therapieën te ontwikkelen, wat de oorzaken zijn van ijsverlies van gletsjers en kleine ijskappen, en hoe opvoeding in elk gezin een andere uitwerking heeft op het welbevinden van tieners, om opvoedadvies in de toekomst beter toe te spitsen op de gezinssituatie.

Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot vijf jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 590 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 89 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15 procent. Onder de laureaten zijn 52 mannen (14 procent) en 37 vrouwen (17 procent).

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Bekijk hier het overzicht met de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids