Logo_vrije_universiteit_amsterdam_vu_logo_2

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft als eerste universiteit van Nederland een bijzonder hoogleraar Mediation. Dick Allewijn is per 1 april 2017 hiertoe benoemd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vu, zo meldt de universiteit. 

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke bemiddelaar samen met de deelnemende partijen op zoek gaat naar een oplossing voor een probleem. Hiermee kan de gang naar de rechter worden voorkomen. Door middel van mediation werkt een jurist aan rechtsvrede in plaats van rechtsstrijd. Mediation is hiermee een nieuw en uitdagend onderwerp voor academisch onderwijs en onderzoek. 
 
De bijzondere leerstoel is ingesteld door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en het Centrum voor Conflicthantering (CvC) en valt onder de innovatieve afstudeerrichting ‘Conflicthantering, rechtspraak en mediation’ van de VU. 
 
Dick Allewijn (1952) is oud-rechter en oud-bestuurslid van de rechtbanken Den Haag en Amsterdam en heeft sinds 2000 zijn eigen mediationpraktijk. Daarnaast wisselt hij als docent en spreker vaak van gedachten over mediation.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids