Tentenkamp op de VU door burgemeester Halsema opgedoekt

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft een tentenkamp op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam-Zuid dinsdagavond ontbonden. "De demonstranten hebben herhaaldelijk de voorschriften overtreden. De demonstranten worden opgeroepen te vertrekken", aldus de gemeente.

Het tentenkamp is een actie tegen de oorlog in Gaza. De tenten staan sinds vorige week maandag op het universiteitsterrein. De universiteit gedoogde het tentenkamp tot dusver.

Tenten en demonstranten 

Op sociale media is te zien dat er enkele tenten en demonstranten voor de hoofdingang van het VU-hoofdgebouw staan. Omdat de protestactie zich verplaatst heeft naar het hoofdgebouw, is dit gebouw tijdelijk niet toegankelijk, schrijft de universiteit op haar website.

Verplaatsing naar de ingang 

De demonstratie is ontbonden omdat de studenten verplaatst zijn naar de ingang van de VU en omdat daarmee het onderwijs verstoord wordt, laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten. Daarmee zijn twee voorschriften overtreden die aan de demonstratie waren verbonden.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat het er vooralsnog op lijkt dat de demonstranten gehoor geven aan de oproep om te vertrekken. Maar het is nog te vroeg om te concluderen dat de demonstratie daarmee voorbij is, benadrukt ze. "We moeten afwachten of ze inderdaad allemaal het terrein verlaten."

Universiteitspas 

Medewerkers en studenten die andere gebouwen van de VU binnen willen gaan, wordt gevraagd naar hun universiteitspas. Overige bezoekers kan gevraagd worden naar hun bestemming of identificatiebewijs, aldus de VU.

Door: ANP