Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_2_eur

Studenten inspireren: dat is het doel van de Erasmus Sustainability Days. Van 28 tot en met 30 maart aanstaande vindt de tweede editie van dit duurzaamheidsevenement plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens lezingen en workshops delen organisaties als de gemeente Rotterdam, Heineken, Nike, NS en Samsung hun ervaringen met duurzaamheid. Dat meldt de Erasmus Universiteit.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Hoe kan bijvoorbeeld de bedrijfsvoering van organisaties duurzamer? Tijdens deze tweede editie van de Erasmus Sustainability Days (ESD) vertellen overheden, non-profitorganisaties, startups en multinationals hoe zij duurzaamheid vormgeven. Het evenement richt zich op uiteenlopende thema’s als bedrijfsvoering, beleid, sociaal ondernemerschap, voeding en finance.

Het programma van de ESD omvat onder andere lezingen en workshops waar studenten kennis kunnen maken met ervaren spelers in de duurzaamheidsindustrie. De kick-off op 28 maart wordt verzorgd door rector magnificus Huibert Pols, wethouder Pex Langenberg (Duurzaamheid, Mobiliteit en Cultuur) en hoogleraar Jan Rotmans. Laatstgenoemde gaat in op de noodzakelijke transitie naar een duurzame samenleving. Tijdens lezingen delen populaire multinationals als MUD Jeans, Heineken en Samsung hun ervaringen op het gebied van duurzaamheid met studenten. Maar welke maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben multinationals eigenlijk?

Wetenschappers, studenten, grote organisaties en het bedrijfsleven hebben allemaal de overgang naar een duurzamere samenleving op de agenda staan. Tijdens de ESD zijn er workshops om studenten op een interactieve manier kennis te laten maken met sustainability. De organisaties die daarbij acte de presence geven zijn Enactus & Solve, IHS Sustainable Food Lab (beiden EUR-initiatieven), Nike, Greenpeace, NS, Missing Chapter Foundation en Milgro. Een bijzonder onderdeel van het programma is de Sustainability Fair, waarbij lokale startups en multinationals laten zien hoe zij de transitie naar een duurzame samenleving verder versnellen. De studenten worden zodoende geïnspireerd om part of the change te zijn.

De Erasmus Sustainability Days zijn een initiatief van de Erasmus Sustainability Hub, GreenEUR en Solve in samenwerking met andere organisaties van Erasmus Involved. Vorig jaar vond de eerste, succesvolle editie plaats. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de ambitie om een van de meest duurzame universiteiten van Nederland te worden. Dat komt tot uiting in de fysieke omgeving (campus), maar ook in het onderzoek en onderwijs. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids