Normal_moskee

De Universitaire Studentenraad (USR) van de VU in Amsterdam ziet graag dat de gebedsruimte van de universiteit uitgebreid wordt. De raad constateerde dat de ruimte, die in 2014 in gebruik werd genomen, door veel meer studenten wordt gebruikt dan werd verwacht. Daardoor ontstaan er onaangename en onveilige situaties. Dat meldt het AD.

Vooral voor het vrijdaggebed op vrijdagmiddag raakt de ruimte overvol. Dat komt omdat er dan een verplicht gezamenlijk gebedsmoment is. Op andere dagen in de week kunnen islamitische studenten zelf kiezen wanneer ze gaan bidden. De USR denkt dat het mogelijk is om een grotere ruimte te creëren en wil het onderwerp voorleggen aan het college van bestuur van de VU.

Raadslid Zakaria Nafid noemt het ruimtegebrek onhygiënisch, maar vooral de veiligheid leidt tot zorgen over het bestaan van de gebedsruimte. De trots die er op de VU heerst over het hebben van zo’n ruimte is groot. Het samen bidden zorgt er namelijk voor dat studenten zich verbonden voelen met elkaar. Het risico dat de brandweer uit veiligheidsoverwegingen de ruimte zou moeten sluiten, zou daarom volgens Nafid erg zonde zijn.

Een nieuwe locatie voor een grotere gebedsruimte zou, als het aan de USR ligt, het gebouw van wis- en natuurkunde kunnen zijn, omdat daar veel ruimtes leegstaan. Het onderwerp lijkt echter pas op de agenda te staan in een openbare vergadering met het college van bestuur in juni. De studenten en de USR van de VU moeten dus nog even geduld hebben voor er iets besloten wordt. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids