Normal_normal_digitaal_bal

Het gebruik van big data moet transparanter en meer betrouwbaar. Wetenschappers van elf Nederlandse organisaties en universiteiten bundelen de krachten in een onderzoekscollectief om tot 'duurzame' en eerlijke omgang met die dagelijkse groeiende hoeveelheid digitale gegevens te komen. Het samenwerkingsverband opereert onder de naam Responsible Data Science (RDS). Dit meldt TU Eindhoven.

De initiatiefnemers van RDS pleiten bij de minister van onderwijs voor financiering van fundamenteel onderzoek naar toekomstvaste data science. Dit onderzoek moet antwoorden geven op vragen over vier onderwerpen: Fairness, Accuracy, Confidentiality, and Transparency. 
 
De hedendaagse knelpunten in de discipline van data science illustreren volgens hoogleraar Wil van de Aalst van de TU Eindhoven de noodzaak van onderwijs op maat. De nieuwe academische opleiding JADS (Jheronimus Academy of Data Science) in Nederland is daar een antwoord op. De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s-Hertogenbosch, de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University. Wetenschappelijk onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatie komen samen in ’s-Hertogenbosch en dit in samenwerking met het internationale bedrijfsleven in de regio Brabant en daarbuiten. Uniek is daarbij de samenwerking van beide universiteiten waardoor big data vanuit verschillende technologische, economische, juridische en sociale aspecten wordt benaderd.
 
Koningin Máxima zal donderdagmiddag 1 december in ’s-Hertogenbosch de officiële opening van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) verrichten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids