Normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

De gevolgen van de Maagdenhuisbezetting houden de gemoederen aan de Universiteit van Amsterdam nog altijd bezig. Inmiddels zit er een nieuw College van Bestuur, een direct gevolg van de acties en bezettingen, en werken verschillende commissies aan voorstellen voor een nieuwe universiteit. Folia reconstrueert in de documentaire De slag om het Maagdenhuis met alle hoofdrolspelers een jaar van protesten en de bezetting van twee universiteitsgebouwen die uiteindelijk leidden tot de val van collegevoorzitter Louise Gunning. Gunning blikt in de documentaire voor het eerst op video terug op de roerige periode. Dat meldt Folia.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat Bungehuis en Maagdenhuis vorig jaar werden bezet? En hoe kan het dat de bezetters zo lang in het Maagdenhuis bleven? Folia sprak met de hoofdrolspelers; actievoerders en bestuurders. Er ontstaat een beeld van twee werelden die elkaar niet begrijpen en ook weinig pogingen doen toenadering tot elkaar te zoeken.

Het is ook voor het eerst dat de toenmalige collegevoorzitter Louise Gunning uitgebreid inhoudelijk ingaat op haar rol in de bezetting. “Bezetten hoort bij de folklore van de UvA”, zegt Gunning in de documentaire. “En bij die folklore hoort ook dat ik ze vertel dat ze naar huis moeten gaan.”Gunning moest kort na de ontruiming aftreden. De documentaire ‘De slag om het Maagdenhuis’ is te zien op Folia.nl. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids