Normal_kind__meisje__nadenken__zielig__verdrietig__armoede

Deze week vindt de summer school Frontiers of Children’s Rights plaats. Van 11 tot 15 juli krijgen 30 deelnemers een spoedcursus kinderrechten. De summer school is een initiatief van de afdeling Jeugdrecht en het Grotius Centre for International Legal Studies van de Universiteit Leiden. Dit meldt de Universiteit Leiden.

Veel van de deelnemers hebben vanuit hun professionele achtergrond dagelijks met kinderrechten te maken, omdat ze als hulpverlener, jurist of ambtenaar werken. Ze maken tijdens de summer school kennis met verschillende perspectieven op kinderrechten. Zo zal een wetenschapper vertellen over de rechten van migranten en de plichten van overheden. Een beleidsmaker van het ministerie van Veiligheid en Justitie vertelt over de praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting en scholing. En een medewerker van UNICEF zal hierop reflecteren vanuit het perspectief van de kindvluchteling zelf.
 
Hoogleraar Ton Liefaard waarschuwt al langer dat door digitalisering en ondermaatse vluchtelingenopvang kinderrechten in het gedrang zijn gekomen. Liefaard  bezet sinds 2012 de UNICEF leerstoel Kinderrechten, en is één van de docenten van de summer school. Hij pleit voor nieuwe vormen van bescherming. Niet alleen de overheid zou verantwoordelijk moeten zijn, maar ook bedrijven kunnen verantwoordelijk gemaakt worden voor de bescherming van kinderen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids