Normal_vu_vrije_universiteit

De Vrije Universiteit Amsterdam is geslaagd voor de instellingstoets Kwaliteitszorg onderwijs. Vandaag heeft de accreditatie-instelling NVAO definitief het groene licht gegeven. Dit meldt Advalvas.

Rector Vinod Subramaniam ziet de slaging voor de toets vooral als een signaal dat de universiteit op de goede weg is met het onderwijsbeleid. “Onderwijs is de kernactiviteit van de universiteit. Dat hoort bij ons allen tussen de oren te zitten.” Hij ziet ook een verandering in de mentaliteit van veel medewerkers. Er wordt minder gewerkt vanuit verplichting, en de motivatie is groter. Dit is in lijn met de bevindingen van de commissie Ritzen tijdens de visitatie twee jaar geleden.: “We treffen een cultuur aan van openheid, transparantie en delen van good practices. Een lerende universiteit die bereid is tot luisteren en veranderen.”
 
Twee jaar geleden voldeed de Vrije Universiteit nog niet volledig aan de eisen voor de instellingstoets. De vraag was toen of de VU de beschreven theorie ook in de praktijk kon brengen. Onder andere was onduidelijk wie de eindverantwoordelijke was voor het onderwijs. Ook zouden opleidingen tussentijds geëvalueerd moeten worden en niet alleen bij de externe visitaties om de zes jaar. Als dit na twee jaar niet voldoende verbeterd zou zijn, dan zou de universiteit alle opleidingen opnieuw moeten accrediteren. 
 
© Nationale Onderwijsgids