Leraren basisonderwijs hebben veel last van storing bij softwarebedrijf

Veel leraren hebben deze week geklaagd over een storing bij softwarebedrijf Basispoort, die hen de toegang zou moeten verlenen tot al hun online lesmateriaal en toetsen. Docenten die voor deze week een toets hadden gepland, hadden veel moeite met inloggen. Heel vervelend voor hen, omdat het voor velen de drukste tijd van het schooljaar is. Ongeveer 125.000 leraren en ondersteuners en 1,5 miljoen leerlingen gebruiken Basispoort. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). 

Een leraar van groep 6 in Voorschoten had deze week de toetsen rekenen, spelling en begrijpend lezen op de planning staan. Cito-toetsen die meestal in de tweede week na de Kerstvakantie worden afgenomen. Veel scholen hebben zulke toetsen rond deze tijd van het jaar op het programma staan. “Iedereen die een beetje verstand heeft van ict weet dat je de server-capaciteit vergroot in drukke periodes”, zegt basisschoolleraar Daniël Ponsen.

Problemen met inloggen voor toets

Een toets die om 8.45 uur gepland stond, kon pas om half 11 doorgaan. Maar nog steeds konden niet alle leerlingen inloggen. 22 van de 26 kinderen konden de toets uiteindelijk maken en de vier andere leerlingen die dat niet konden moeten deze op een later moment inhalen. Ook tijdens de toets waren er echter problemen en werden sommige leerlingen er plots uit gegooid. Kinderen die klaar waren met de toets en deze wilden inleveren slaagden daar ook niet altijd even goed in. Kortom, Ponsen weet niet wie de toets succesvol heeft afgerond of ingeleverd.

De AOb heeft deze week diverse meldingen van leerkrachten ontvangen over de storing bij Basispoort, die nu weer opgelost is. Ook op social media stroomden de klachten binnen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky