Normal_afkijken__spiekbriefje__spieken__examen

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het aantal fraudegevallen onder studenten de laatste jaren sterk is toegenomen. Oorzaak is de toegankelijkheid van nieuwe technieken als mobieltjes, smartwatches en sociale media. Maar ook prestatiedruk en het beleid van docenten en onderwijsinstellingen hierin spelen een rol. Dit meldt RTL Nieuws.

Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal fraudegevallen met 76 procent, blijkt uit documenten die RTL Nieuws van de examencommissies van vier universiteiten ontving. Studenten frauderen bij een digitale toets met bijvoorbeeld whatsapp op de computer. Oude tentamens en uitgewerkte huiswerkopdrachten worden online gedeeld via Facebook en andere websites. Volgens Ludo van Meeuwen van de TU Eindhoven is de fraudestijging te verklaren door een grotere studielast en druk om te presteren. Daarnaast hebben studenten meer mogelijkheden om te frauderen en wordt fraude plegen tegenwoordig bijna als normaal gezien. Universiteiten geven als reden voor de fraudestijging dat er scherper gecontroleerd wordt, waardoor meer studenten betrapt worden. 
 
Veel fraudegevallen blijven daarnaast onopgemerkt, omdat onderwijsinstellingen en docenten niet weten wat er online gebeurt. Opleidingen zijn vooral nog gericht op het ontdekken en tegengaan van reguliere fraudemethoden. Ook is het fraudebeleid van veel onderwijsinstellingen onder de maat. Regels en procedures bestaan niet of worden genegeerd. Dit werkt fraude in de hand. 
 
© Nationale Onderwijsgids